Bayramda Araç Kiralama
16/02/2017, 00:00
Bayramda Araç Kiralama

Tatil yaklaşıyor, Ramazan Bayramı’nın 9 gün tatil ilan edilmesiyle şehir dışına çıkacak kişiler şimdiden planlarını yapmaya başladı. Arabaya ihtiyacı olup arabası olmayanlar da araç fiyatlarını ve rent car firmalarının özelliklerini araştırmaya başladı.

Bu süreçte akıllara takılan ve öğrenilmesi gereken bir kaç nokta var. Yola çıkmadan önce bu kriterleri öğrenmeniz, seyahatinizi daha rahat geçirmenize yardımcı olacaktır.

1) Kilometre Sınırı

Öncelikle rotanızı belirleyip kaç kilometre yol katedeceğinizi ölçün. Toplam gideceğiniz kilometreyi, kilometre sınırı olan ve olmayan araçlar/firmalar ile karşılaştırın. Sınırlı kilometre olup, gideceğiniz yol için yeterli olan araçları seçebilirsiniz. Eğer sınırlı kilometre yetmeyecekse ve km aşım ücreti pahalı geliyorsa, biraz daha araştırma yaparak sınırsız kilometreli araçlar bulabilirsiniz. Tatildeyken “acaba kaç kilometre yaptık” endişesinden kurtulursunuz.

Rentiva’da, çoğu araç sınırsız kilometrelidir. Araç sahipleri dilerse araç kullanımı için kilometre sınırı koyabilirler. Bu sınırlar sistemde olan tüm araçlar için standarttır. Rentiva'dan kiralanan araçların günlük bazda km sınırları aşağıda belirtilmiştir.

  • 1-3 gün kiralamada günlük 400km,
  • 3-7 gün kiralama günlük 300km,
  • 7-21 gün kiralama günlük 200km,
  • 21-30 gün kiralama 100km

Bu sınırların kiracı tarafından geçilmesi sonucu, kiralayan’a, kiracı her km için 0,2 TL ek ücret ödemek ile yükümlüdür.

2) Yakıt Tüketimi

Herkes tatilini daha ucuza getirmeyi ister. Araç kiralanıp çıkılan bir tatilde hesaba katılması bir diğer masraf kalemi de araç yakıtıdır. Bunu hesaplarken aracın şu özelliklerine dikkat etmeniz gerekir:

Yakıt türü

Dizel mi Benzin mi? Dizeli tercih etmeniz bu konuda kesin fayda sağlayacaktır. Hem az yakması hem de benzine göre daha ucuz olması nedenlerinden dolayı büyük tasarruf sağlayacaktır. Yazının yazıldığı anda Benzinin litre fiyatı 4,46 TL iken dizelin ki 3,83 TL civarında seyrediyordu.

Vites türü

Otomatik mi Manuel mi? Otomatik vitesli araçlar vites geçişlerini daha seri yaptığından yakıt tasarufu sağlayacaktır. Otomatik vites sürüşünüzü de rahat ettirecektir.

Silindir hacmi

Düşük silindir hacimli araçları tercih etmek yakıt tüketiminizi olumlu etkileyecektir. Uzun yollar için 1000-1300 CC’li araç kullanmak büyük ölçüde tasarruf sağlayacaktır.

Güncel kilometre

Güncel kilometresi düşük otomobil tercih edilmesi her zaman daha yararlıdır. Motoru fazla yorulmuş araçlar daha fazla yakıt tüketir.

Model yılı

Yeni model araçlar hem konfor hem de yakıt tüketiminde size yarar sağlar.

Rentiva'da, ihtiyacınız olan tüm bu bilgilere araç detay kısmından ulaşabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak istiyorsanız hem araç sahibi ile hem de bizimle iletişime geçebilirsiniz.

3) Araç Sigortası

Araçlara Full Rent a Car kaskosu yapan yerleri tercih edin. Rent a Car kaskosu, araçları çalınmaya ve kazalara karşı korumaktadır. Bu kaskolarda, firmanın belirlediği bir muafiyet tutarı vardır; belli bir sınıra kadar olan hasarlardan kiracı sorumlu olur. Bu sınırın aşıldığı durumlarda sigorta devreye girerek, hasarın geri kalan tüm kısmını sigorta karşılamaktadır. Belirtilen sınıra kadar olan kısımdan da sorumlu olmak istemiyorsanız yani; küçük çizik, vuruk gibi hasarlarında sigortadan karşılanmasını istiyorsanız “Muafiyet Sigortası” yaptırabilirsiniz. Bu, aracı kiraladığınız şirket ve araca göre günlük olarak hesaplanıp 15-50 TL arasında değişmektedir.

Rentiva'dan kiraladığınız tüm araçlar hasarlara ve çalınma durumlarına karşı kaskolanmaktadır.

4) Ek Sürücü

Aracı birden fazla kişi kullanacaksa veya ödemeyi yapan kişinin dışındaki başka bir kişi aracı kullanacaksa ek sürücü hizmeti satın almanız gerekir. Çoğu Rent a Car firması aracı kiralayan kişi ile ödemeyi yapan, yani kredi kartı sahibinin aynı olmasını istemektedir. Sürücünün kartı olmadığı durumda yanındaki arkadaşının kredi kartını veya başka bir kişiye ait kartı kullanır. Bu durumda sürücü, kartla ödeme yapan kişi olmadığı için ek sürücü olarak kendini kayıt ettirmesi gerekir. Ek sürücü fiyatı şirkete göre değişmekte olup günlük 15-25 TL arası olabilmektedir.

Rentiva'da ek sürücü hizmeti şu anda bulunmuyor, yakın zamanda eklenecek. Fakat şöyle bir kolaylık var; Rentiva'dan araç kiralarken başka bir kişiye ait kredi kartını kullanabilirsin. Bu sayede ek sürücü hizmeti alma maliyetine katlanmazsınız. Sadece aracı kiralayacak kişinin Rentiva'dan profil oluşturup araç rezerve etmesi yeterli.

5) Araç Seçimi

Tatile nereye gideceğiniz, kimlerle gideceğiniz, nasıl gideceğiniz, neler götüreceğiniz vb. kriterleri değerlendirerek en doğru aracı seçmelisiniz. Alacağınız yüke göre bagaj hacimlerini karşılaştırmalısınız. Aracın tüm koltukları yolcu alacaksa diz ve baş mesafelerine dikkat edilmeli. Uzun sürüşler için konfor sağlayan hız sabitleyici gibi özelliklerin bulunup bulunmadığına bakın.

Rentiva'dan kiralayacağınız aracın tüm özelliklerini araç detay kısmından görebilirsiniz. Aracın bagaj hacmi, diz/baş mesafesi gibi ölçüleri de aracın kendi sitesinden inceleyebilirsiniz.

Araç arama sayfasından; Yakıt türü, Vites tipi, Marka-Model, Kasa tipi filtrelemelerini uygulayarak istediğiniz sonuca daha hızlı varabilirsiniz.

21 Nisan TRT Radyo 1 Girişimci Türkiye Konuğu: Garajyeri.com
Yeni ehliyetler nasıl alınacak
21 Nisan TRT Radyo 1 Girişimci Türkiye Konuğu: Garajyeri.com
Yeni ehliyetler nasıl alınacak