Jant Çeşitleri Nelerdir? Hangi jantı tercih etmeliyim?
23/11/2016, 00:00
Jant Çeşitleri Nelerdir? Hangi jantı tercih etmeliyim?

Jant, araçların aks sistemine bağlı olan bölümünde bulunur ve lastiğin takıldığı aracın, hareket edebilmesi için dönenen hareket aksamlarındandır. Jant, aracın yola temasını bağlayan bir hareket parçasıdır.
Jantlar kullanım amaçlarına ve yapıldıkları malzemelere göre çeşitlilik göstermektedir.  “Jant çeşitleri nelerdir?” , “Jant alırken nelere dikkat edilmelidir?”, “Hangi jantı tercih etmeliyim?” bu yazımızda jantlar ile ilgili tüm bu sorularınızın yanıtını bulabilirsiniz.

Kullanım Amaçlarına Göre Jant Çeşitleri


Kullanım amaçlarına göre; İç Lastiksiz Jant, İç Lastikli Jant ve Göbekli Jant olarak 3’e ayrılan jant tiplerinin detayları şöyle ;

1- İç Lastiksiz Jant

Lastik içinde iç lastiğin bulunmadığı jant türüdür. Dış lastik ile jant tam olarak birleşir. İç lastiksiz jantlar hava tahliyesi engellenerek kullanılır. Hava tahliyesinin engellenmesi lastiğin oturma açısına göre farklılık gösterir. Bunlar;

– 50 lastik oturma açılı jantlar: Bu tip daha çok kamyonetlerde kullanılır ve 13”, 14” ve 17” olmak üzere üç farklı çeşidi bulunmaktadır.

– 150 lastik oturma açılı jantlar: Bu jant tipi geniş kesitli lastiklerde kullanılır.

– 50 lastik oturma açılı 4 parçalı jantlar: Bu jant tipi 20” boyutunda olup, 80 serisi lastikler için üretilmektedir.

2- İç Lastikli Jant

Bu tip jantlarda, jant ile dış lastik arasında bir iç lastik bulunmaktadır. İç lastikli jantlar, segman, göbek, çember gibi bölümlerden oluşur.

3- Göbeksiz Jant

İç lastiksiz jantlar ve iç lastikli jantların özelliklerini bir arada bulundurur ve her iki lastik türü için de kullanımı mevcuttur.

Yapıldığı Malzemelere Göre Jant Çeşitleri


Jantların yapıldığı malzeme jantın kalitesini ve araç performansını etkilemektedir. Yapıldığı malzemeler doğrultusunda Alüminyum Alaşımlı, Magnezyum Alaşımlı ve Sac Jant olarak 3’e ayrılan jant tiplerinin detayları ise şu şekilde;

1-Alüminyum Alaşımlı Jantlar

Yüzde 90’nı alüminyumdan oluşan bu jant tipinin kalan yüzde 10’luk kısmını ise silisyum maddesi oluşturmaktadır. Ağırlığının az olması nedeni ile performansta artış sağlar.

2-Magnezyum Alaşımlı Jantlar

Magnezyumdan üretilen bu jant tipi fazla maliyeti nedeni ile ülkemizde çok fazla tercih edilmemektedir.

3-Sac Jantlar

Araçların fabrika çıkışında genellikle üzerinde sac jant bulunmaktadır. Bu tip jantların alüminyum alaşımlı jantlara göre kalitesi daha düşüktür. Saçtan üretilen bu jant tipi presleme ve kaynakla birleştirme tekniği ile üretilmektedir.

2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri
2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri