Zorunlu trafik sigortası para iadesi nasıl alınır?
23/11/2016, 00:00
Zorunlu trafik sigortası para iadesi nasıl alınır?

Yapılan açıklamaların ardından araç sahiplerinin kafasında “Zorunlu trafik sigortası para iadesi yapılacak mı? “, “Zorunlu trafik sigortasında para iadesi nasıl alınır?” gibi sorular oluşmaya başladı. Garajyeri olarak bu yazımızda sizler için zorunlu trafik sigortası kapsamında yapılacak para iadesi ile ilgili süreci anlattık.

Zorunlu trafik sigortası kapsamı zorunlu trafik sigortası kapsamında yapılan ödemelerin para iadesi yapılmaya başlandı. Sigorta şirketleri Haziran 2014 ve Eylül 2015 arası 15 aylık süre içerisinde, trafik sigortası kapsamında aldıkları fazla primleri için iade işlemi yapacak. Yaklaşık 1 milyon araç sahibine, poliçe başına ortalama 100 lira para iadesi yapılacak.

Peki “Kimler zorunlu trafik sigortasında para iadesi alabilecek? “ “Zorunlu trafik sigortası para iade işlemi ne kadar sürecek?”

Zorunlu trafik sigortasında yapılan para iadesi nde yaklaşık 100 liralık bir geri ödeme olacak. Bu iadeler ise trafik sigortası kapsamında ödenen yüksek fiyatlarla ilgili değil. Sigorta şirketleri, 2014 yılına kadar, geçmişte araç satış işlemi yapmış ve 2-3 trafiğe çıkmamış sürücülerin hasar kayıtlarını tutmuyorlardı. Bu sebeple geçmişe yönelik hasarlı – hasarsız sürücü ayrımı yapılamıyordu. Bunun sonucu olarak sürücüler yeniden araç alıp trafiğe çıktığında, sigortacılar ilk kez trafiğe çıkan sürücü muamelesi yapıp, trafik sigortasının giriş kademesini 4. Kademe olarak belirleyip bu doğrultuda poliçe kesiyorlardı.

Zorunlu Trafik Sigortası Kapsamında Kimler Para İadesi Alacak?

Geçmiş yıllarda araç sahibi olup daha sonra acını satmış ve Haziran 2014’ten Eylül 2015’e kadar geçen 15 aylık süreçte, yeniden araç satın alarak, trafik sigortası yaptırmış ve hasarsız sürücüler iade alabilecek.

Geçmişte herhangi bir hasarı olmayıp da 2014-2015 arasındaki 15 aylık sürede sigorta için yüksek prim ödeyen kişilerden alınan fazla ücretler iade edilecek.

Sigorta şirketleri, 15 aylık sürede satılan tüm trafik poliçelerini ve bu poliçeleri yaptıran sürücülerin geçmiş yıllara dair hasar kayıtlarını tespit edecek. Sigorta şirketince yapılan bu tespit işlemi sonrası, sigortalılar TC kimlik numaraları ile birlikte hem kendi internet siteleri üzerinden hem de Sigorta Bilgi Merkezi’nin (SBM) internet sitesinden duyuracak. Duyurularda adı geçen kişiler sigorta primi iadesinden faydalanabilecek. Duyuru işlemi 31 Temmuz’dan itibaren başlayacak ,

İadeler yine 31 Temmuz’da başlayacak ve iki yıl sürecek.

Para iade işlemi sigortalının belirttiği banka hesabına ve ya sigortalının kredi kartına yapılacak.

2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri
2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri