Çevreci Yarış Formula E ile Elektrikli Araçlar Yarışıyor
23/11/2016, 00:00
Çevreci Yarış Formula E ile Elektrikli Araçlar Yarışıyor

Elektrikli araçların kullanımını yaygınlaştırmak amacı ile yapılan Formula E yarışları da en az Formula 1 kadar ilgi çekiyor. Geçen yıl hayata geçirilen Formula E için elektrikli araç ve parça üreticilerinin oluşturduğu bir konsorsiyum, Formula 1’i düzenleyen Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) ile anlaşarak 9 takımın katıldığı 11 yarışlık bir seri hazırladı.

Formula E CEO’luğuna getirilen Alejandro Agag, “Bir motor sporunun ilginç olması gerekir ki Formula E’de bu fazlasıyla var. Çünkü insanlar karbondioksit emisyonu sıfır olan araçların yarışını izlemek istiyor. Elektrikli araç üreticilerinin ihtiyacı olan da bu. Onların amacı, elektrikli araçları ‘seksi’ kılmak. Yarışlar sayesinde elektrikli araç teknolojisinin gelişimi de hızlanacaktır” diyor.

Amaç İlgiyi Artırmak

Elektrikli araçlara olan ilgiyi arttırmak için farklı yöntemlere de başvuruluyor.  Örneğin Formula E Renault takımında, Formula 1’in efsanesi olan Alain Prost’un oğlu Nicolas Prost varken, Hindistan’ın Mahindra takımında ise bir başka efsane Ayrton Senna’nın yeğeni Bruno Senna yer alıyor. Kadınların da Formula yarışlarına olan ilgisini arttırmak için kadın yarışçılara da yer verilen Formula E’de Andretti takımı, İsviçreli pilot Simona de Silvestro ile anlaşarak bu konuda ilk adımı attı.


Elektrikli otomobil teknolojisi henüz tam anlamı ile gelişmediği için, araçların motorları arasında büyük farklar olmamasına özen gösteriliyor. İlk yıl herkesin aynı otomobil kullanması ile bu sorunun önüne geçilirken, bu yıl ise takımlar kendi otomobilleri ile yarışıyor. Ancak araçların pil gücü 200 kW, yani 270 beygir gücüyle sınırlı tutuluyor. Yarışta azami hız, saatte 170 kilometre iken Fanboost’u kazanan yarışçı için hız 200’e kadar çıkabiliyor.

Formula E araçları aynı zamanda sessiz olduğu için yarış severlerin ilgisini çekmek amacı ile bu yıl takımlara kendi özel motor sesini belirleme hakkı da verildi. Takımlar da Youtube üzerinden kendi motor seslerini taraftarların oyuna sundu.

Yarış severlerin şimdiden büyük ölçüde ilgisini çekmeyi başaran Formula E’nin bir sonraki yarışı ise 23 Nisan’da Paris’te gerçekleşecek.

2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri
2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri