Egzoz Gazı Salınımı Mercek Altında
23/11/2016, 00:00
Egzoz Gazı Salınımı Mercek Altında

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı araçların egzoz gazı emisyonlarını online takibe başlıyor. Getirilecek yeni sistem aracılığı ile egzoz gazı emisyon pulu ve ruhsat basımı kalkacak. Gerekli uyarılara dikkat etmeyen araçlara ise idari para cezası kesilecek. Egzoz gazı salınımı dahilinde yapılacak incelemeler temiz hava eylem planı, hava kalitesinin iyileştirilmesine yönelik yakıt değişikliği, yakma kazan veriminin arttırılması, trafikte toplu taşımanın teşvik edilmesi gibi çeşitli önlemleri içeriyor.

Çevre kirliliğini azaltmak amacı ile geliştirilen egzoz gazı salınım denetimi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Türkiye genelinde yapılan egzoz gazı emisyonlarının ölçümü ve kontrolüne ilişkin, iş ve işlemlerin daha düzenli yapılması ve kontrol edilebilirliğinin artırılması amacıyla ‘Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemi’ projesi Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylandı. Bu proje ile egzoz gazı emisyon pulu ve ruhsatlarının basım, dağıtım işlerini ortadan kaldıran ve her taşıt sahibinin emisyon ölçümünün online takip edilebileceği bir yazılım sistemi kurulacak.

Hava kalitesinin iyileştirilmesi için kirlilik kontrol tedbirlerinde öncelik verilecek yerleri belirlemek amacıyla hava kalitesi haritalarının hazırlanması çalışmalarına başlandı. Bu çalışmalar sayesinde yapılması planlanan çalışmalar ve stratejilerin hava kirliliği üzerindeki etkisi daha verimli bir şekilde kontrol edilebilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hava kirliliğinin azaltılması için önlem alınması için belirlenen 64 ilin, il müdürlüklerinden temiz hava eylem planları oluşturmaları istendi. Temiz hava eylem planı, hava kalitesinin iyileştirilmesine yönelik yakıt değişikliği, yakma kazan veriminin arttırılması, trafikte toplu taşımanın teşvik edilmesi gibi çeşitli önlemleri içeriyor.

2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri
2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri