İstanbul Hanları – 1. Bölüm
23/11/2016, 00:00
İstanbul Hanları – 1. Bölüm

Üç imparatorluğa başkentlik yapan İstanbul tarihin en eski şehirlerinden biri. Pek çok tarihi esere ev sahipliği yapan İstanbul’un en önemli kültürel miraslarından biri de hanlar. İstanbul hanları kent hayatının en önemli figürleri arasında yer alıyor.  İstanbul’da gezilecek yerler listesinde mutlaka yer alması gereken İstanbul Hanları’nı sizler için derledik.

Uzak bölgelerden gelen tüccarların konaklaması ve malların bekletilebilmesi için yapılan hanlarda, tacirler üst katlardaki odalarda konaklar, alt katlarda yer alan ahırlarda ise hayvanlarını barındırırlardı. Üst ve alt katta yer alan depolarda ise mallar saklanırdı. Güvenliği sağlayabilmek için han kapıları gece olunca kapanır ve gün ışıyana kadar açılmazdı.

Astarcı Hanı

Kapalıçarşı’da Yağcıklar caddesinde yer alan hanın kitabesi mevcut değildir. Bu nedenle bu hanı kimin yaptırdığı bilinmemektedir. Yapı tekniği bakımından 18. Yüzyıl olarak tarihlendirilen bu han, dikdörtgen yapılıdır. Ortası avlu ve onun çevresinde iki katlı revaklı tiptedir. Ancak revakların çok azı günümüze ulaşabilmiştir.

Balkapanı Hanı


Yeni Camii ile Küçük Pazar arasında, Hasırcılar ve Cömert sokaklarının çevrelediği alanda yer alan Balkapanı Hanı, gümrükten gelen balın istiflendiği ve halka dağıtıldığı bir ticaret merkezi olarak hizmet vermekteydi.  Hana ait bir kitabe bulunmamaktadır. Ayasofya Camiine vakıf mülkü olarak kaydı bulunmasından dolayı yapım yılının 16. yüzyıl olduğu tahmin ediliyor. Geniş bir avlu etrafında iki katlı ve veraklı olarak inşa edilen hanın odalarının çoğu bugün depo olarak kullanılıyor.

Kızıl Han (Papaz Hanı)

Hasırcılar Caddesi ile Büyükbaş sokağın arasında yer alan han 17. Yüzyıl’a aittir. Han girişi taş profilli bir kemer ve üzeri beşik tonozlu bir koridor ile aracılığı ile avluya bağlanmaktadır.

Büyük Valide Han


Mahmutpaşa Çakmakçılar Yokuşu ile Fincancılar Yokuşu arasında yer alan Büyük Valide Hanı İstanbul’un en büyük hanlarından biridir. Kösem Sultan tarafından, Üsküdar’da yer alan Çinili Külliyesine akar sağlamak için inşa edilmiştir. Hanın yerinde daha öncesinde ise Bizans yapısının yer aldığı düşünülmektedir. Üç avluya sahip olan han, Büyük ve Küçük Han olarak iki kısımdan oluşmaktadır. Han avlusunda aynı zamanda bir camii de yer almaktadır. Hanın üst katına çıkarak İstanbul manzarasının tadını çıkarmanız da mümkün.

Büyük Yeni Han


Çakmakçılar yokuşundaki bir diğer han olan Büyük Yeni Han, İstanbul’un en önemli hanları arasında yer almaktadır.  1764’de III. Mustafa tarafından Mimar Tahir Ağa’ya yaptırılmıştır. Üç katlı ve iki avlulu olan han 173 oda ve 40 dükkanlı olarak yapılandırılmıştır. ilk yapıldığında sarraflara hizmet vermiş. Memurlara borç veren bir kuruluş olan “Emniyet Sandığı” da burada açılmış. Bankalar Caddesindeki hanların yapılmasından sonra sarraflar buradan ayrılmışlar. Kurtuluş Savaşından önce ise işgal kuvvetlerinin karargahı olarak da kullanılmıştır.

Burmak Han, Büyük Çorapçı Hanı, Kayseri Han, Kilit Hanı, Kürkçü Hanı, Leblebici Hanı, Rüstem Paşa Hanı/ Küçük Çukur Han , Rüstem Paşa Hanı /Büyük Çukur Han,  Sabuncu Hanı ise Eminönü’nde bulunan diğer hanlar arasında yer almaktadır.

Kaynaklar

Balkapanı Hanı Fotoğraf: https://www.nenerede.com.tr/wp-content/uploads/2017/08/Balkapan%C4%B1-Han%C4%B1-4-848x566.jpg

Büyük Valide Hanhttp://www.tas-istanbul.com/portfolio-view/cakmakcilar-buyuk-valide-han/

Büyük Yeni Hanhttp://gezilecekyerler.com/wp-content/uploads/2017/04/B%C3%BCy%C3%BCk-Yeni-Han-Emin%C3%B6n%C3%BC.jpg

Yeni blog yazılarımızdan, Rentiva.com avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

https://www.facebook.com/rentivacom/

https://www.instagram.com/rentivacom

2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri
2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri