Yüksek Fiyatlı Trafik Sigortalarına Yenileme Fırsatı
23/11/2016, 00:00
Yüksek Fiyatlı Trafik Sigortalarına Yenileme Fırsatı

Trafik sigortalarındaki yüksek prim ücretlerinin düzenlenmesinin ardından, 2016 yılında zorunlu trafik sigortasının fiyatlarında da düzenlemeye gidildi. Ağustos ayında fiyatlarında yüzde 142 artış yapılan zorunlu trafik sigortası araç sahiplerini büyük ölüde zorlamıştır. Yaşanan bu durumu düzeltmek için trafik sigortalarına yenileme fırsatı geldi.

Yaz ayları boyunca oldukça yüksek rakamlara yapılan trafik sigortası poliçeleri, iptal edilerek araçların yeniden sigortalanması mümkün. Bu yeni uygulama sayesinde Temmuz ayında 1000 TL’ye yapılmış olan bir sigorta 600 TL’ye yapılabilecek. Trafik sigortası primlerindeki düşüşün ağustos ayı itibarıyla ilk defa trafiğe girenlerde yüzde 15’i, tüm araç grupları ile tüm basamaklarda ise yüzde 10’u bulduğu bildirildi.

Zorunlu trafik sigortasının fiyatları ne kadar olacak?

Trafik sigortalarında yenileme yapılması sonrasında, yıllık trafik sigortası poliçesi vade sona ermeden veya aracı satmadan da değiştirilebilecek. 31 Ağustos’ta yapılan düzenlemenin yürürlük tarihi ise 23 Eylül 2016 olarak belirledi.

Hazine Müsteşarlığı 31 Ağustos 2016’da Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasının Sonlandırılmasına İlişkin Sektör Duyurusu yayımlamıştı. Bu duyuruda 9 Mart 2015’te bir maddesinin değiştiği belirtiliyordu. Araç sahiplerini rahatlatan düzenleme ise bu maddelerdeki değişiklerle sağlandı. Eski duyuruda trafik poliçesinin sonlandırılması satış ve benzeri sebeplerle araç sahibi vasfının sona ermesi gösteriliyordu. En önemlisi “Bu sebepler dışında herhangi bir durumda sözleşmenin sonlandırılmasına olanak tanınmamaktadır” denilerek sözleşme süresinin bitimine kadar söz konusu poliçeyi kullanmak zorunda kalıyordu. Ancak artık araç sahipleri trafik poliçelerini istedikleri zaman sonlandırabilecek.

Değişiklik 3 ay içerisinde yapılmak zorunda

Araç sahipleri, bu haktan orijinal poliçe vadesinden itibaren üç ay ile sınırlı olmak üzere iki defa yararlanabilecek. Ayrıca bu üç aylık süre içerisinde, kazanılmış gün primine kalan poliçe priminin yüzde 5’inin ilave edilmesiyle hesaplanacak fesih tutarı sigortacıya ödendiği takdirde trafik sigortası teminat boşluğu kalmayacak şekilde iptal edilebilecek. Bu durumda da sigortalı ikinci poliçeyi yaptırdığında ilk poliçeyi düzenleyen şirket, kazanılmış gün primini mahsup edip poliçeyi sigortalının talebi halinde 1 işgünü içinde ikinci poliçenin vade başlangıcını teminat boşluğu olmayacak şekilde esas alarak sonlandırabilecek.

2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri
2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri