İnsan Gücüyle Çalışan Dünyanın En Hızlı Aracı: Eta
20/12/2016, 00:00
İnsan Gücüyle Çalışan Dünyanın En Hızlı Aracı: Eta

Kanadalı mühendislik şirketi olan Aerovelo tarafından tasarlanan Eta isimli bisiklet, dünyanın insan gücüyle çalışan en hızlı taşıtı oldu. Aerovelo’nun tasarladığı Eta, saatte 144 km’ye çıkarak rekor kırdı ve dünyanın en hızlı bisikleti unvanını aldı. Eta, geçtiğimiz yıl ise Dünya İnsan Gücü Hız Yarışması’nda saatte 140 kilometre hıza ulaşmıştı.

Kolay Deneyim Sunuyor

Eta’nın 144 kilometre hıza ulaşması için pedalla üretilmesi gereken güç, yaklaşık 3 adet ampülü aydınlatabilecek güce eşit. Yalnızca pedal kullanılarak bu hıza ulaşabilen araç, tasarımı sebebiyle sürüşü zor gibi görünse de aslında gayet kolay bir kullanım deneyimi sunuyor.

Üretici şirketin yaptığı açıklamalara göre toplam ağırlığı 25 kilogram olan Eta’nın karbon fiber dış yüzeyi, havanın aerodinamik direncini birçok otomobilden 100 kat daha iyi kesiyor. Bu da aracın böylesine yüksek hızlara ulaşmasını sağlayan en büyük etken.

Direnci Minimuma İndirmek

Özellikle hızı etkileyebilecek sürtünme ve rüzgar direncinin en aza indirilmesi önemli bir faktör. Bir yandan binicinin formda olması ve atletik yapısı da istenilen hıza ulaşılmasında önemli. Eta, bisiklete etki edecek olan yer çekimi etkisini en aza indirmek için el yapımı lastikleriyle ve üretiminde kullanılan özel malzemelerle üretilmiş. Eta’nın bu rekoru kırmasında sıcaklık ve rüzgarın hızı gibi faktörlerde önemli ölçüde etken.

Eta, içindeki bir insanın pedalları çevirmesi ile çalışıyor. Sürücü sırtı tabana dönük yatış pozisyonda konum alırken, bisikletin hafif karbon fiber kaplamalı yapısı ile öne doğru sivrileşen tasarımı tıpkı uçaklarda olduğu gibi aerodinamik bir hız kazandırıyor.

Yeni blog yazılarımızdan, Rentiva.com avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

https://www.facebook.com/rentivacom/

https://www.instagram.com/rentivacom

Kış Lastiği Hakkında Mutlaka Bilinmesi Gerekenler
Araba Kiralayarak Yapabilecekleriniz Nelerdir?
Kış Lastiği Hakkında Mutlaka Bilinmesi Gerekenler
Araba Kiralayarak Yapabilecekleriniz Nelerdir?