En Az Yakan Arabalar Hangileri?
31/03/2017, 00:00
En Az Yakan Arabalar Hangileri?

Türkiye’de son birkaç yıldır otomobil sektöründe oldukça büyük değişiklikler meydana geldi. Bu değişikliklerin başında akaryakıt kullanılan araçlarının giderek önem kaybetmesine karşılık olarak elektrik ile çalışan ve hibrit otomobil modellerine duyulan ilginin artması gelmektedir.

Değişen otomobil sektörüne ilave olarak giderek artan benzin fiyatları da araç sahibi olmayı oldukça zorlaştırmaya başlamıştır. Geçtiğimiz yıllar ile bu yılı kıyasladığımızda araç sahibi olan insan sayısında önemli bir düşüş görülürken kiralık araç tercih edenlerin sayısında ciddi bir artış yaşandığı fark ediliyor.


Öte yandan araç kiralamak isteyenlerin de aklına birçok soru takılmaktadır. Otomobil sahibi olmanın neredeyse imkansız olduğu bugünlerde insanlar kiraladıkları araçların da maddi olarak kendilerini zorlamamasını istiyorlar. Bir diğer ifade ile, sürücülerin, araçlarda en çok önemsediği konulardan bir tanesi de ekonomik olmasıdır. Ekonomik otomobil modellerine verilen önem araç kiralamak isteyenler için de söz konusudur.

Bir aracın ekonomik olması aracı az yakması ile doğrudan bağlantılıdır. Böylece araç kiralamayı düşünenler öncelikli olarak en az yakan araçlar hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Biz de içeriğimizin devamında sizler için hem yakıt türüne göre hem de araç modeline göre en az yakan otomobil modellerini derledik.

Yakıt Türüne Göre En Az Yakan Araçlar

Kullanılan yakıt türü, araçların ne kadar yakacağını belirleyen en önemli faktörlerden biridir. Günümüzde elektrik ile çalışan ya da hibrit sistemi bulunan araç modellerine duyulan ilgi giderek artmış olmasına rağmen hem maddi olarak hem de bu araçların şarj sahası ile ilgili çalışmalarına devam edilmesinden dolayı akaryakıtlı araçların kullanımı devam ediyor. Akaryakıt olarak en az yakan otomobil modelleri dizel araçlardır.

En Az Yakan Dizel Araçlar

En ekonomik otomobil modelleri dizel araçlardır. Başka bir deyişle, pek çok sürücü yakıt tasarrufu yapmak için en az yakan otomobil modellerinden dizel araçları tercih etmektedir. Çünkü dizel araçların ateşleme sistemleri tamamen kendine özgüdür.

Ayrıca maksimum güç ile birlikte yakıt tasarrufu yapmak dizel araçlar ile daha kolaydır. Dizel araçların en önemli avantajı ise marş motoru harekete geçirildiğinde gaza basılmadığı sürece herhangi bir yakıt harcama durumunun olmamasıdır.

En az yakan dizel araç sıralamamız ise şu şekildedir;

Yukarıda belirttiğimiz en az yakan dizel araçlar 100 kilometrede ortalama olarak 3.6 ile 3.9 litre yakıt yakmaktadır.

En Az Benzin Yakan Araçlar

Günümüzde artan fiyatlardan dolayı dizel araçlar ile benzinli araçlar arasındaki fark ortadan kalkmaya başlamıştır. Bu yüzden ekonomik açıdan bakıldığı zaman benzinli araçların da tercih edildiği görülmektedir.

Benzinli araçların yakıt tüketimi dizel araçlar ile kıyaslandığında daha fazladır. Fakat dizel araçlar her ne kadar ekonomik açıdan daha avantajlı konumda olsa da performans açısından incelendiğinde benzinli araçların daha iyi olduğu aşikardır. En az benzin yakan otomobil modellerinin sıralaması ise şu şekildedir:

  • Fiat 500S,
  • Smart Fortwo,
  • Peugeot 208,
  • Citroen C4 CACTUS,
  • Seat Leon,
  • Seat İbiza,
  • Audi A3,
  • Mini Cooper,
  • Citroen C3,
  • Citroen DS3.

Yukarıda sıralamasını verdiğimiz otomobiller her 100 kilometrede ortalama olarak 3.8 ile 4.7 litre arasında benzin yakmaktadır. Ayrıca bu otomobil modelleri arasında sıklıkla tercih edilen ve en az yakan otomatik araçlar da bulunmaktadır.

En Az Yakan LPG’li Araçlar

Sıfır araç tercih eden sürücüler ilk olarak dizel araçlar hakkında araştırma yapmaktadır. Öte yandan araç sahip olan sürücüler ise araçlarının LPG ile uyumlu olup olmadığını merak etmektedir. Gün geçtikçe kiralık LPG’li araçlara duyulan ilgi de giderek artmıştır. Bunun en önemli sebebi LPG ve dizel akaryakıtlarının arasında performans açısından hiçbir fark bulunmaması ve ekonomik olarak LPG’li araçların daha karlı olmasıdır.

Yakıt tasarrufuna ek olarak LPG’nin diğer akaryakıt türlerine göre daha çevreye duyarlı olması da sürücülerin dikkatini çekmektedir. Avrupa Birliği tarafından “Geleceğin Yakıtı” olarak seçilen LPG, aynı zamanda oldukça güvenlidir. Sizin için hazırladığımız listemizden en az yakan LPG’li otomobil modellerini detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz:

Belirttiğimiz en yakan LPG’li araçlar ortalama olarak 3.9 ile 5.7 litre arasında yakmaktadır.

Araç Modeline Göre En Az Yakan

Arabalar, günlük hayatımızı fazlasıyla kolaylaştıran ulaşım araçlarıdır. Yakıt türüne ek olarak sürücülerin yakıt tasarrufu etmek için dikkat ettiği detaylardan bir tanesi de araç modelidir. Kiralık araçlarda da sürücüler yakıt türünden sonra ikinci olarak araç modeline göre en az yakan otomobil modellerini tercih eder.

Araç modeline göre en az yakan araba modellerinde Toyota, Opel, Ford, Honda, Peugeot ve Volvo gibi markaların araç modelleri ön plana çıkmaktadır. Bu markaların araç modelleri haricinde SUV, Hatchback ve Sedan model araçlar da diğer markalarda yakıt tasarrufu konusunda en çok tercih edilen otomobil modelleridir.

En Az Yakan SUV Araçlar

Daha büyük araç demek her zaman daha fazla yakma anlamına gelmiyor. Yani, büyük araç tercih etmeniz yakıt tasarrufu yapamayacağınızı belirtmiyor. Bilinen bu yanlış bilginin aksine otomotiv sektöründe büyük olmasına rağmen az yakan araç modelleri de bulunuyor. En az yakan SUV araç modelleri şu ise şu şekildedir:

Sizin için derlediğimiz en az yakan SUV araçlar ortalama olarak 4.4 ile 5.8 litre yakmaktadır.

En Az Yakan Hatchback Araçlar

Hatchback, araç kiralamak isteyen sürücülerin sıklıkla tercih ettiği bir otomobil modeli olarak karşımıza çıkıyor. Bu model her ne kadar popüler olsa da yakıt tasarrufu yapanını bulmak oldukça zor bir iştir. Bu yüzden sizin en az yakan Hatchback model araçların listesini detaylı bir şekilde inceleyerek derledik. İşte yakıt tasarrufu yapmanızı sağlayan Hatchback model araçlar:

Bu araçlar 100 kilometrede ortalama olarak 3.8 litre yakmaktadır.

En Az Yakan Sedan Araçlar

Sedan tipi gövdeye sahip araç modelleri konforlu olmalarından dolayı sürücülerin severek kullandığı araba modellerinden bir tanesidir. Üstelik sedan araç modelleri az yakıt tüketimi ile oldukça meşhurdur. En az yakan Sedan araç modelleri ise şu şekildedir:

Sedan model araçlar ortalama olarak 100 kilometre 4 litre yakmaktadır.


En Az Yakıt Tüketen Hafif Ticari Araçlar

Avrupa Birliği kriterlerine göre ağırlığı 3.5 tonu geçmeyen taşıt ve ticari türü arabalar, hafif ticari araç olarak adlandırılır. Fakat konu binek tipi hafif ticari araçlar olunca sürücüler yakıt tasarrufu yapan araba modelini seçmekte epey zorlanmaktadır. Bilinenin aksine arabanın boyutunun büyümesi sürücülerin yakıt tasarrufu yapmayacağı anlamına gelmemektedir. İşte hafif ticari araç modeline göre en ekonomik otomobil önerilerimiz şu şekildedir:

Sınıfının En Az Yakan Otomobilleri

Otomobil segmentleri araçları büyüklük, kullanım alanları, fiyat, performans ve iç hacimlerine göre sınıflandırmak için kullanılan bir standarttır. Ülkemizde ise en çok B ve C segmentindeki araçlar kullanılıyor.

B ve C segmentleri ekonomik ve şehir içi kullanıma yönelik olarak tasarlanmış araçlardan oluşmaktadır. Bu segmentlerdeki araçlar ayrıca küçük aile arabası olarak da adlandırılır. Bu iki segmentteki arabalar hem Türkiye’de hem de Avrupa’da otomotiv sektörünün oldukça geniş pazar payını oluşturmaktadırlar.

En Az Yakan B Segmenti Araçlar

B segmentindeki araçlar şehir içi kullanımına uygun olarak tasarlanmış araba modellerinden oluşur. Bu segmentteki araçlara duyulan ilginin oldukça fazlası olması nedeniyle markalar B segmentteki araç tipi çeşitliliğini her geçen gün geliştirmektedir.

B segmentindeki araçların bir diğer özelliği ise oldukça ekonomik otomobil modelleri olmasıdır. Bir diğer ifade ile, yakıt tasarrufu yapmak isteyen sürücülerin büyük çoğunluğu B segmentindeki araçlara yönelmektedir. Sizin için derlediğimiz listemizden en az yakan B segmenti araçlar ile yakından tanışabilirsiniz.

En Az Yakan C Segmenti Araçlar

Alt ve orta sınıf araçlar olarak da biline C segmenti araçlar Türkiye’de B segmenti ile birlikte oldukça sık tercih edilen araba sınıfıdır. Tam bir aile arabası olan C segmenti araçlar konforlu sürüş keyfi, park etme kolaylığı ve ekonomik otomobil kıstaslarına uyduğu için kiralık araç arayanların da ilgi duyduğu otomobil modelleridir.

En az yakan C segmenti araçlar ise şu şekilde sıralanmaktadır:

Düz Vites Mi Otomatik Vites mi?
Araç Kiralarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Düz Vites Mi Otomatik Vites mi?
Araç Kiralarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar