Aracınızın donan camlarını bilimle temizleyin!
23/11/2016, 00:00
Aracınızın donan camlarını bilimle temizleyin!

Araç sahiplerinin korkulu rüyası donan camlar artık bilimle temizlenebiliyor. Donmuş camları temizlemek için ihtiyacınız olan tek şey basit bir kimyasal karışım.

Havalar soğuk, zaman zaman kar yağıyor ve sabah uyandığımızda arabamızı karla kaplı yada camları buz tutmuş halde buluyoruz. Böyle zamanlarda arabanın camlarını temizlemek için ya arabanın içini ısıtıp buzların çözülmesini bekliyoruz yada bir cam kazıyıcı alıp camın üzerindeki buzları kazıyoruz. Kazıma işlemi sırasında fazla güç uygulanması camlarda çizik ve çatlaklara neden olabiliyor. Peki kışın aracın donan camlarını temizlemenin daha kolay bir yolu yok mu? diyorsanız cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Ancak bilim, donmuş camları temizlemek için çok daha basit bir yöntem sunuyor. Tuvalet ispirtosu olarak da bilinen ve -89 derecede çözünen izopropil alkol ve suyun karışımdan elde edeceğiniz basit bir kimyasal karışım sayesinde aracınızın camlarını çok daha pratik bir şekilde temizleyebilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz solüsyonu aracınızın buz tutan camına sıkmanız yeterli.

Oldukça Basit Bir Kimyasal Karışım

İzopropil alkol su; alkol, eter ve kloroform içerisinde çözünebilir. Bu alkol ayrıca, etil selülozu, polivinil butirali, birçok yağı, alkoloidleri, zamksı maddeleri ve doğal reçineleri çözebilir.
Son olarak belirtmekte fayda var, alkol ve su karışımından elde ettiğiniz bu solüsyonu kullanırken özellikle deriye temasından kaçınmalısınız.

Karışımı nasıl hazırlayacağınızı ve etkisini aşağıdaki videoda görebilirsiniz.

Not: Bilinenin aksine sıcak su ile buzu ve karı çözmek camın çatlamasına neden olabilir. Buna dikkat edilmesi gerekir.

2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri
2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri