Arabanın Aşırı Isınmasının Sebebi Nedir?
20/02/2017, 00:00
Arabanın Aşırı Isınmasının Sebebi Nedir?

Arabalarda meydana gelen aşırı ısınma çoğunlukla yaz aylarında yaşanan bir sorundur.  Arabanın klima sisteminde yaşanan sorunlar, egzoz borusundan araca ısı gelmesi, motorun hararet yapması gibi pek çok nedenle araçta ısınma yaşanabilir. Eğer sorun motordan kaynaklanıyorsa contalarda erime meydana gelmesine ve daha büyük sorunların yaşanmasına sebep olabilir.  Arabanın aşırı ısınmasının nedenleri ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.

Soğutma Sıvısının Azalması veya Bitmesi

Araba motorunun çalışma prensibi gereği, motor bloğu içerisinde sürekli olarak bir su döngüsü mevcuttur. Bu su sayesinde arabanın motor ısının düşmesi sağlanır ve bu sayede araç daha sağlıklı ve güvenli bir biçimde çalışır. Araç ve motor bakımının aksatılması motorun soğutma sıvısının azalmasına ve araba motorunun aşırı ısınmasına neden olmaktadır. Aracınızın periyodik bakımlarını ihmal etmemeniz bu nedenle oldukça önemlidir.

Radyatör ve Soğutma Sistemi Borularının Tıkanması

Arabanın radyatör sistemi zaman içerisinde eskir ve tıkanır bu da hava geçişlerinin azalmasına neden olur. Bu sürecin sonucunda ise soğutma işlemi sağlıklı gerçekleşemez ve arabada aşırı ısınma meydana gelir. Bu nedenle radyatör bakımları ve temizliği ara ara kontrol edilmeli ve yapılmalıdır.

Fan Müşürünün veya Fanın Bozulması 

Radyatör içerisinde yer alan müşür, arabanın motor sıvısı belli noktaya geldiğinde araba farının çalışmasını sağlar. Eğer müşürde bozulma meydana gelmiş ise araba motor sıvısı, ısı fanının çalışması için gerekli tetiklemeyi gerçekleştiremez. Benzer şekilde araba fan motoru veya pervanesinde meydana gelen arıza da radyatörün soğutma yapmasına engel olacağı için arabanın aşırı ısınmasına neden olur.

Aracı Yüksek Devirde Kullanmak

Aracı yüksek devirde kullanmak, sürtünmeye bağlı olarak arabada aşırı ısınmanın meydana gelmesine neden olur ve bu durum arabanın soğutma sistemini zorladığında arabada aşırı ısınma meydana gelir.

Otomobilin Aşırı Isınmasının Diğer Nedenleri İse ;

  • Düşük soğutucu düzeyi
  • Motor soğutma fanının bozulması
  • Termostatın takılı kalması
  • Arızalı sıcaklık sensörü
  • Kırık fan davlumbazı
  • Şişmiş kapak contası
  • Arızalı su pompası
  • Hortumların sızdırması olabilir.

Yeni blog yazılarımızdan, Rentiva.com avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

https://www.facebook.com/rentivacom/

https://www.instagram.com/rentivacom

Otomotiv Sektörünün En’leri
Hararet Nedir? Hararet Nasıl Oluşur?
Otomotiv Sektörünün En’leri
Hararet Nedir? Hararet Nasıl Oluşur?