Sürücüsüz Araba hayatımızda Neleri Değiştirecek?
23/11/2016, 00:00
Sürücüsüz Araba hayatımızda Neleri Değiştirecek?

Otonom araba, yani sürücüsüz araba; insan müdahalesine gerek duymadan çevresini algılama, hareket etme becerisine sahip yeni nesil arabalara verilen isimdir. Bir tür yapay zeka ile kontrol edilen bu arabalar trafikteki sorunların önüne geçmek üzere tasarlanmıştır.

Trafik, kaza, park yeri sorunu, uzun süreli araç sürme gibi pek çok sorunun önüne geçmesi beklenen “sürücüsüz arabalar” hayatımızda neleri değiştirecek? Sürücüsüz araba, ne gibi avantajlara sahip olacak? Sürücüsüz araçlara dair merak edilen her şeyi sizin için anlattık.

Otonom Araçlar Trafik Sorunlarının Önüne Geçebilir

Otomobilin icadından bu yana pek çok gelişme gösterdiği aşikar, günümüz insanlar kullanım amaçlarına, ilgi alanlarına, bütçelerine hatta diledikleri renk doğrultusunda dahi araç seçimi yapabiliyorlar. Bunun bir getirisi olarak da kullanılan araç sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. Trafiğe çıkan araç sayısı arttıkça; kazalar, trafik yoğunluğu, çevre kirliliği de aynı oranda artmaya başladı. 2018 yılından itibaren yollarda yer alacağı düşünülen sürücüsüz araçların ise trafiğe dair pek çok sorunu ortadan kaldıracağı düşünülmekte.


Otomobil sektöründe otonom araba olarak alınan, gündelik kullanımı ile ise sürücüsüz arabalar olarak adlandırdığımız araçlar kendi kendilerine hareket etme kabiliyetine sahip. Sürücüsüz arabaların, geleneksel sürücülü arabalardan farkı ise uzaktan veya içeriden yönetilmeye gerek duymayışı. Sürücüsüz arabalar sahip oldukları elektromekanik aksamı ve geliştirilmiş yapay zekaları sayesinde robot olarak da nitelendirilebilir.

Peki sürücüsüz arabalar insanlara ne gibi avantajlar sağlayacak?


Sürücüsüz araba alışık olduğumuz araba hizmetinin aynısı bize sunarken bir yandan da çevreyi ve trafik unsurlarını en az bir insan kadar iyi algılama yeteneğine sahip olması sayesinde kendi başına hareket edilebiliyor. Sürücüsüz araçlarda hedef noktayı belirledikten sonra aracınız sizi dilediğiniz noktaya taşıyor.

Trafikte yaşanan kaza oranları azalacak

Sürücüsüz araçlar, yolculuk esnasında insanlardan daha az hata yapacak. Çünkü alkollü araç kullanma, cep telefonu ile konuşarak araç kullanma, uykusuz araç kullanımı gibi ciddi kazalara sebep olan pek çok unsurun ortadan kalkmasını sağlayacak.

Park sorunlarının önüne geçilecek

Sürücüsüz araba varış noktasına ulaştığında, park yerine kendiliğinden gidiyor olacak. Aracı park edecek yer bulamaması durumunda yolcuları indirdikten sonra park yerine giderek park edebilecek ve çağrıldığında tekrar geri gelebilecek.

Yük taşıma durumunda aracın içinde biri olmak zorunda kalmayacak

Sürücüsüz araçların gerektiğinde içerisinde bir insan olmadan bir yerden bir yere eşya, yük vb. taşıma imkanı vermesi hem araç sahibini gereksiz ya da yorucu bir yolculuktan kurtaracak.

Yol durumu ile ilgili tüm detayları aracınız belirleyecek

Yola çıkmadan önce “Nereden gitmeliyim?” , “Nerede daha az trafik var?” gibi detayları sizin yerine aracınız tespit ediyor olacak. Aracın internet kullanımına sahip olması sayesinde anlık trafik durumu ile ilgili rapor alıp en uygun güzergahı belirlemesi de mümkün olacak.

Yol kapasitesi artacak

Sürücüsüz arabalar trafik kuralları konusunda insanlardan daha dikkatli olacağı için yanlış şeritten ilerlemek, araç güvenlik mesafesini ihlal etmek vb. sorunlar ortadan kalkacak. Araçların birbirleri ile iletişime geçebilme olanağına sahip olması da gerekli durumlarda araçların birbirlerine öncelik vermesini sağlayacak.

Araç kullanımına dair kısıtlamalar ortadan kalkacak

Sürücüsüz araçlar için araba kullanımınıza engel teşkil edecek herhangi bir nedene sahip olmanız artık araç sahibi olmanıza engel olmayacak.

Yeni blog yazılarımızdan, Rentiva.com avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

https://www.facebook.com/rentivacom/

https://www.instagram.com/rentivacom

2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri
2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri