Araç Kiralamak Satın Almaktan Daha Avantajlı Mı?
31/03/2017, 00:00
Araç Kiralamak Satın Almaktan Daha Avantajlı Mı?

Günümüzde bireysel araç kullanımı; rahatlığı ve ulaşımda sağladığı kolaylıklar nedeniyle oldukça tercih ediliyor. Kişisel olarak kullanılan araçlar sayesinde istenilen güzergah tercih edilebileceği gibi daha hızlı bir ulaşım süresine de sahip olabilirsiniz. Fakat günümüzde artan fiyatları nedeniyle araç sahibi olmak konusunda birçok insan tereddüt yaşıyor. Bu durum ise “Araba almak mantıklı mı?” sorusunu akıllar getirmeye başladı denebilir. Araç kiralamak neden avantajlı diye düşünüldüğünde, en büyük etken daima araba satın alma sürecinin getirdiği masraflar oluyor. Çünkü araba kiralama, istenilen zamanda kullanılma olanağının yanı sıra ödeme sisteminin de bu zaman doğrultusunda yapılmasıyla birlikte cezbedici bir hale geliyor.

Araba Kiralamak Mantıklı mı?

Araç kiralamanın avantajları nelerdir diye sorulduğunda öncelikli konu daima ortaya çıkacak olan masraflardır. Araba satın alımlarında aracın değerinin yanı sıra kasko ve sigorta gibi birçok etken sebebiyle; belirlenen fiyatın da çok üstüne bir rakam ortaya çıkabiliyor. Fakat araç kiralamada hesabını yapmanız gereken sadece kullandığınız süre zarfı oluyor. Dilerseniz günlük olarak kiralayabileceğiniz gibi aylık araba kiralama ve daha uzun dönem kiralama seçeneklerini de tercih edebilirsiniz. Yıllık araç kiralama olanağı sayesinde ise arabayı 1 yıl boyunca dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Özellikle bu yıllık araç kiralama avantajları ile hem daha uygun fiyat fırsatlarına, hem de araba kullanımında da belirli bir istikrara sahip olabilirsiniz.

Araç satın alırken harcadığınız bütçeniz sadece satın alma işleminde sınırlı kalmıyor. Her yıl düzenli olarak yapılması gereken bakımların yanı sıra sigorta ödemeleri de devam ediyor. Bu durumda da arabanın yıllık masrafı için bütçe ayırmanız gerekiyor. Tüm bunların yanında lastik ve yağ değişimi gibi daha ufak tefek araba masrafları ile de uğraşmak zorunda kalıyorsunuz. Fakat araba kiralama durumunda, bu masraflarla uğraşmanıza gerek kalmıyor. Araba kiralama şirketleri düzenli olarak kiraladıkları arabaların bakımlarını yapıyorlar. Bu durumda ise araç kiralamak mantıklı mı sorusunun cevabını da bulmuş oluyorsunuz. Bir arabanın yıllık masrafı ile karşılaştırıldığında oldukça hesaplı bir sonuç ortaya çıkıyor. Tabi, şirketlerin yanı sıra dilerseniz şahıstan araba kiralama fırsatlarını da yakalayabilirsiniz.

Araba kiralamanın bir diğer avantajına bakıldığında; oluşabilecek herhangi bir hasar söz konusu olduğunda farklı bir süreç oluşabiliyor. Kendi aracınızla kaza yaptığınız zaman oluşacak hasarın yanı sıra araçsız kalma durumuyla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Fakat araç kiralamada böyle bir sorun yaşandığında gerekli tüm işlemler kiralama şirketi tarafından yapılıyor. Üstelik yapılacak olan farklı bir araç tahsisi ile birlikte mağdur kalma durumunuz da ortadan kalkıyor. Tüm bunların yanı sıra araç kiralamanın dezavantajı olarak; uzun süreli bir ödeme yapmanıza rağmen aracın sahibi olamıyorsunuz. Süreniz dolduğunda aracı gerekli noktalara teslim etmeniz gerekiyor. Bu durum ise “Araba kiralamak mantıklı mı?” sorusunu akıllara getiriyor.

Bireysel Araç Kiralamanın Avantajları

Bireysel kullanımlar için araç seçimi yaparken akıllarda daima “araç kiralamak mı satın almak mı?” sorusu geliyor. Birçok araç kullanıcısı, fayda analizi yaparak hangi aracın kendisine en uygun olduğunu ölçmeye çalışıyor. Aslında günümüzde artan araba fiyatları göz önüne alındığında, araç kiralama fikri oldukça cazip geliyor. Yıllık araba masrafı durumunun yanı sıra düzenli olarak yapılan küçük bakımlara kadar birçok etkenle; araç kiralamanın faydaları ortaya çıkıyor. Araba almak mı kiralamak mı diye düşündüğünüzde; arabaya kullanma sıklığınızı göz önünde bulundurabilirsiniz. Araba ihtiyacınıza göre dilediğiniz zamanda araç kiralaması yapabilirsiniz. Özellikle sürekli olarak araba kullanmayan biriyseniz; ihtiyacınız olduğu zamanlarda kısa süreli araç kiralamak sizin için hem daha kolay olacak hem de masraflardan uzak tutacaktır.

Şirket için Araç Kiralamanın Avantajları

Bireysel araç kiralama dışında şirketiniz için de araç kiralama imkanına sahipsiniz. Şirket için uzun dönem araç kiralama seçenekleri iş hayatında oldukça tercih ediliyor. Çünkü düzenli olarak yapılan bakımları ve sigorta işlemlerinin kiralama şirketleri tarafından gerçekleştirilmesi oldukça kolaylık sağlıyor. Herhangi bir kaza durumunda kiralama şirketlerinin sunduğu ayrıcalıklar ise bir diğer avantajlar arasında yerini alıyor. “Şirkete araç almak mı kiralamak mı?” diye düşünüyorsanız öncelikle olarak size sağladığı olanakları göz önünde bulundurmalısınız. Bunlar arasında en önemlisi ise şirketiniz için kiralanan araçlar; şirket masrafı olarak sayıldığından vergi konusunda da bir avantaj sağlar. Şirket için araç kiralamak mı satın almak mı sorunuza en iyi cevabı, ayırdığınız masrafların analizini yaparak ulaşabilirsiniz.

Araba Almak Mantıklı mı?

Sadece araba kiralamanın değil, aynı zamanda bir arabaya sahip olmanın da elbette birçok avantajı bulunur. Bunlardan en önemlisi, aracın tamamıyla size ait olmasıdır. Satış sırasında ve sonrasında harcadığınız tüm masrafların sonunda, kendinize ait bir araca sahip olursunuz. Bu aracı dilediğiniz zaman kullanabilir veya satışını gerçekleştirmek için yatırım aracı olarak da kullanabilirsiniz. Özellikle araç piyasasının değerlendiği zamanlarda aldığınız fiyatın oldukça üstü bir miktarda aracınızın satışını gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle araç satın almak, iyi bir birikimin önünü de sizin için açmış olacaktır.

Bir araç kiralama mı satın almamı sorunsalının önünde araba satın almayı avantajlı çıkaran bir diğer konu ise harcadığınız masrafların tam anlamıyla size kalıyor olmasıdır. Arabanız için harcadığınız masraflar sonuç olarak kendi arabanızın bakımı için ortaya çıkar. Fakat araba kiralama için ayırdığınız bütçeye rağmen belli bir süre sonra arabayı teslim etmek zorunda kalırsınız. Yani harcadığınız para sonucunda elinizde bir kârınız kalmaz. Bu durum ise araba almanın avantajını ortaya çıkartır.

Arabanın Aylık Masrafları Neler Olacaktır?

Araba kiralamanın avantajları ile satın almanın avantajlarını karşılaştırdınız ve sonucunda bir araç sahibi olmaya karar verdiniz. Bunun sonucunda ise sizi bekleyecek olan belli masraflar ortaya çıkar. Aşağıda bu masrafları analiz ettiğimizde “Araba kiralamak mı satın almak mı daha avantajlı” sorusuna da cevap bulabilmiş olursunuz. Aylık araba masrafı ayrıntılı bir şekilde incelendiğinde:

Otomobil Taksitleri

Eğer arabanızı taksitli bir şekilde almaya karar verdiyseniz; her ay düzenli bir şekilde arabanızın taksitini ödemek zorunda kalırsınız. Taksit süresi, satın alacağınız aracın fiyatına göre değişiklik gösterir. Satın aldığınız şirketin sunduğu kredi ve taksit seçeneklerine göre masraf aralığınız da değişebilmektedir.

Bakım ve Temizlik

Arabanız için gerekli bakımı düzenli aralıklarla yaptırmanız gerekir. Bu aylık bakımlar genellikle lastik ve yağ değişimi gibi işleri kapsar. Bu bakımların yanı sıra arabanızın temizliğine de önem vermelisiniz. Bu temizliği kendiniz de yapabileceğiniz gibi araba yıkama şirketlerinin sunduğu avantajları da kullanabilirsiniz.

Akaryakıt Masrafları

Arabanız için ayırdığınız bütçenin önemli bir kısmını akaryakıt masrafları kapsar. Artan fiyatlar da göz önünde bulundurulduğunda; araba satın almanın önündeki en büyük engellerden biri olarak sayılabilir. Aynı zamanda bu durum kiralanan araç fiyatlarında da bir yükselişe neden olabilmektedir.

Park Ücretleri

Arabanızı park etmeniz gerektiğinde, ücretli otoparkları tercih etmek zorunda kalabilirsiniz. Alışveriş merkezlerinde bulunan ücretsiz park seçeneklerini her zaman kullanamayacağınız için arabanıza ayırdığınız bütçeye bu unsuru da eklemeniz gerekir.

Arabanın Yıllık Masrafları Neler Olacaktır?

Arabanızın aylık masraflarına bakıldığında daha az miktarda bir fiyat aralığı ile karşılaşırsınız. Fakat yıllık masraflara gelindiğinde, masraflar yapılacak olan işlemlere göre artış gösterebilir. Yıllık araba masrafları ayrıntılı bir şekilde incelendiğinde:

MTV Masrafları

Satın aldığınız araç artık size ait bir mal olarak sayıldığı için vergiye de tâbi tutulmaya başlarsınız. Her yıl düzenli olarak ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV); araç satın almanın getirdiği dezavantajlar arasında yerini alır.

Periyodik Bakım

Aracınızın düzenli aralıklarla kontrolünün yapılmasıyla birlikte eskiyen parçaların tespiti sağlanır. Bu bakımın çok sık aralıklarla yapılması gerekmez. Her yıl düzenli olarak yapılması yeterlidir. Eskiyen parçaların değişimleri ise yine ortaya oldukça büyük bir masraf çıkarabilir.

Araç Muayenesi

Araç muayenesi, trafikte güvenliğin sağlanması adını zorunlu bir bakım sürecidir. Her yıl düzenli olarak yapılması gerekilen bu muayene sonucunda, aracınızın ulaşım koşullarına uygunluğu denetlenmiş olur.

Trafik Sigortası

Trafik sigortası; motorlu taşıt sahiplerinin yaptırmasının zorunlu olduğu bir sigorta türüdür. Bu sigorta sayesinde kaza durumlarında oluşabilecek hasarların onarımı karşılanır. Vergiler gibi bu süreç de; araç sahibi olmanın getirdiği sorumluluk ve masraflar arasında yer alır. Bu tür durumlar ise araç satın almak mı kiralamak mı masrafları azaltır ikilemini tekrar düşünmenize yol açar.

Mevsimsel Lastikler

Araba lastiklerinizi mevsimine uygun bir şekilde değiştirmeniz gerekir. Bu durum sizin can güvenliğiniz ve rahat bir ulaşım imkanı sağlayabilmeniz için oldukça önemlidir. Kışın kar ve buzlanmalara karşı özel lastikler kullanmalısınız.

Düz Vites Mi Otomatik Vites mi?
Araç Kiralarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Düz Vites Mi Otomatik Vites mi?
Araç Kiralarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar