Dizel Araç Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
23/11/2016, 00:00
Dizel Araç Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Dizel yakıt; benzinden daha fazla enerji yoğunluğuna sahiptir. Ortalama 1 galon (3,8Lt) dizel yakıt yaklaşık 155.000.000 joule enerjiye sahipken, aynı miktarda benzin 132.000.000 Joule enerjiye sahiptir. Dizel yakıtlar daha fazla güce ihtiyaç duyan araçlarda ve makinalarda kullanılırlar. Dizel yakıtlar gemileri, otobüsleri, trenleri, vinçleri, zirai araçları, jeneratörleri  hareket ettiren motorlarda kullanılırlar.

Dizel otomobiller, benzinli otomobillere oranla daha yüksek satış fiyatlarına sahiptir. Ancak diğer yakıt türlerine göre dizel daha ekonomik oldukları için daha çok tercih edilmektedirler.

Dizel motorların kullanımı bu denli yaygın iken bilgi eksikliği nedeni ile dizel motorlarda yapılan ufak yanlışlar büyük zararlara neden olabilmektedir. Bu sebeple dizel motorların bakım ve kullanımı hakkında bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Aracınızı uzun süre ve verimli bir şekilde kullanmak istiyorsanız belli kurallara dikkat etmeniz gerekir.

Dizel Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Motoru çalıştırmadan önce kontağı yarım çevirin ve uyarı ışıklarının sönmesini bekleyin. Çünkü motor ilk çalıştırıldığında soğuk olacağı için aracı zorlayabilirsiniz.

Kullandığınız yakıtın kalitesine dikkat edin. Tek seferlik dahi olsa kullanılan kalitesiz yakıtlar aracınızın motorunda ciddi sorunlar yaşanmasına neden olabilir.

Aracınızı asla vurdurmayın. Dizel motorlarda yapılan en büyük hatalardan biri aracın vurdurulmasıdır. Yeni nesil dizel motorlar çalışır durumda değil ise araçta yağ basıncı oluşmaz ve bu sebeple vurdurma işlemi esnasında dizel pompalarına aşırı yük biner. Bu da aracınızın motorunda ciddi sorunlara neden olur. Dizel araç aldığınızda kullanım kılavuzunda aracınızı iterek çalıştırmamanız gerektiğine dair bir uyarı olduğunu görebilirsiniz.

Aracınızı düzenli olarak servise götürün. Çünkü periyodik bakım dizel otomobillerde çok daha önemlidir. Dizel yakıt, benzinli yakıtlara göre daha fazla partikül taşıdığından, söz konusu partiküller mazot filtresinde birikir ve aracın performans kaybetmesine neden olur. Bu sebeple dizel aracınızın periyodik bakımlarını asla ihmal etmeyin.

Eğer kullandığınız araç turbo dizel ise;

Aracınızın motorunu mutlaka ısıtın, bunun için en az 30 saniye rölantide aracınızı çalıştırmanız yeterli olacaktır.

Motorunuz soğukken aracı yüksek devirde kullanmayın. Motor soğukken aracın yüksek devirde olması, yüksek basınç oluşmasına neden olur ve bu durum turbo türbinlerine zarar verebilir.

Aracınızı ilk çalıştırmada motoru gaz vererek ısıttığınız gibi stop ederken de en az 30 saniye gaz vermeden çalıştırmanız gerekir. Bunun nedeni motor çalışırken turbo türbinlerini birbirine bağlayan milin yağlanmasıdır. Kontağı kapattığınızda motor durur buna bağlı olarak yağlama da durur. Ancak turbo yağsız olarak bir süre daha dönmeye devam eder. Bu durum turboda büyük zararlar açabilir.

Yeni blog yazılarımızdan, Rentiva.com avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

https://www.facebook.com/rentivacom/

https://www.instagram.com/rentivacom

2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri
2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri