Araçlarda Güneş Yanığı Nasıl Önlenir?
23/11/2016, 00:00
Araçlarda Güneş Yanığı Nasıl Önlenir?

Güneş yanığı, arabanın yatay bir pozisyonda güneşe maruz kalan parçalarında, özellikle bagaj ve motor kapağında görülen lekelerdir. Peki “Araçlarda Güneş Yanığı Nasıl Önlenir?” , “Arabada Oluşan Güneş Yanığını Önlemek için Neler Yapmak Gerekir?”. Tüm bu soruların cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Güneşin Vuruş Açısı Önemli


Güneş yanığı, güneş ışınlarının arabanın üzerine direk olarak vurması sonucu, araçta meydana gelen lekelerdir. Eğer araç park halinde iken yeteri kadar korunmuyorsa, güneş ışınlarına direk maruz kalan yerler ısınır ve uzun süre boyunca da sıcak kalır. Bu ısınma sonucu ise arabada güneş yanığı meydana gelir ve bu bölgelerde renkte solma görülür.

Aranızın üzerine güneş ışınlarının dikey olarak geldiği yüzeylerin yeteri kadar korunmaması halinde öncelikli olarak aracınızın renginde solma sonrasında ise yanma meydana gelir. Güneş yanığı, güneş ışığının sürekli olarak yatay yüzeye vurması sonucu ilk olarak boyanın üst katmanını daha sonra ise otomobil sac yüzeyini ısıtır. Hem zeminden hem de yüzeyden ısınmaya maruz kalan boya ise direnç kaybeder ve zamanla yıpranmaya başlar. Bunun sonucunda ise aracınızda güneş yanığı oluşur.

Aracın Boyasının Güneş Yanığına Etkisi

Arabanın boyasının eskimesi de aracın güneş ışığından daha kolay etkilenmesine neden olur. Bunun sonucu olarak da güneş yanığı daha sık görülmeye başlar. Aracınızın boyası ile ilgili düzenli bakımı yapmanız güneş yanığının önüne geçilmesi adına atılabilecek ilk adım diyebiliriz.

Aracın Pasta ve Cila Bakımını İhmal Etmeyin

Arabanızın düzenli olarak pasta ve cila bakımını yapmanız, araçta oluşan güneş yanığının giderilmesi konusunda son derece önemli bir konu. Bu işlemin araçta güneş yanığı oluşmadan önce yaptırılması gerekmektedir. Böylelikle oluşabilecek güneş yanığına karşı aracınızın dayanma gücünü arttırmış olursunuz.

Aracınızın Boyasının Üzerinde Koruma Olmasına Özen Gösterin

Arabanıza yaptığınız pasta ve cila işlemleri sonucu aracınızın üzerinde bir koruma kalkanı oluşur. Söz konusu koruma kalkanı sayesinde, Güneş yanığı oluşumunun önüne geçebilirsiniz.

Arabanızda Oluşan Güneş Yanığı Büyümeden Müdahale Edin

Arabanızda oluşan güneş yanığı henüz büyümeden müdahalede bulunursanız, güneş yanığının daha kısa sürede yok olmasını sağlayabilirsiniz.

Aracınızın Kaporta Bakımını İhmal Etmeyin

Aracınızın kaporta bakımını düzenli olarak yaptırmanız halinde hem güneş yanıklarının hem de oluşabilecek derin çizik gibi sorunların önüne daha kolay geçebilir ve daha kolay bir şekilde sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Eğer Kapalı Otopark Kullanmıyorsanız Kullanacağınız Branda Seçiminde Özenli Davranmalısınız

Aracınızı kapalı otopark yerine açık bir alana park ediyorsanız branda seçimine de özen göstermenizde fayda var. Brandanız üzerinde biriken su, sıcak değişimi ile birlikte nemlenmeye sebep olacağından kaportayı hassaslaştıracaktır, bu nedenle branda üzerinde biriken suyun temizlenmesine dikkat etmelisiniz. Bunun haricinde aracınızda siyah, lacivert vb. koyu renklerde branda tercih ederseniz, güneş ışıklarını daha çok üzerine çekeceğinden araç üzerindeki ısınmayı arttıracaktır. Açık Renk bir branda tercih etmeli veya koyu renk branda kullanıyorsanız aracınıza daha çok pasta cila işlemi uygulamalısınız.

Aracınızı Güneş Yanığı Nedeniyle Servise Götürdüğünüzde Uygulanacak İşlemler Nelerdir?

Aracınızı servise götürdüğünüzde öncelikli olarak yapılacak işlem kaporta üzerini mikrofiber bez yardımı ile temizlemek olacaktır. Sonrasında pastalama işlemi gerçekleşecek ve aracınıza uygulanacak pastayı aletler yardımı ile araç yüzeyine yayacaktır. Pasta işlemi sonrasında aracınıza uygulanacak cila ile süreç tamamlanmış olur. Böylelikle arabanızda güneş yanığından kaynaklanan hafif hasarlar giderilmiş olacaktır. Eğer oluşmuş olan güneş yanığı çok derin ise araç boyasının tekrar yapılması gerekecektir.

Yeni blog yazılarımızdan, Rentiva.com avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

https://www.facebook.com/rentivacom/

https://www.instagram.com/rentivacom

2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri
2016'nın En iyi Elektrikli Otomobilleri