Aracınıza Bahar Bakımı Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
02/05/2017, 00:00
Aracınıza Bahar Bakımı Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bahar aylarının başlaması ile birlikte aracınızdan daha iyi bir performans alabilmek ve oluşabilecek hasarların önüne geçebilmek adına aracınızın bahar bakımını ihmal etmemeniz büyük önem taşıyor. Aracınızın rutin bakımlarını yapsanız bile mevsim geçişlerinde yapılacak bakımların da aracınızdan alacağınız performansı etkileyeceğini unutmamalısınız. Sizlere daha önce aracınızın bahar bakımını nasıl yapmalısınız? başlıklı yazımızda bahar bakımı ile ilgili bilgi vermiştik.

Bu yazımızda da sizlere bahar bakımında nelere dikkat etmeniz gerekli, aracınızın bahar bakımını nasıl yapabilirsiniz gibi konulardan söz edeceğiz.

Bahar Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Kış lastiklerinizi mutlaka çıkarmalısınız, çünkü 10 derece ve üzeri sıcaklıklarda ısınan kış lastikleri, aracınızın fren mesafesinin uzamasına ve virajlarda kabiliyetinin azalmasına ve yol tutuş performansının düşmesine neden olacaktır. Dilerseniz lastik değiştirirken dikkat etmeniz gerekenleri anlattığımız yazımıza göz atarak lastik değişiminiz öncesi ihtiyacınız olanları belirleyebilirsiniz.

Hava Filtrelerine Dikkat

Kış mevsimi boyunca zorlu hava koşulları nedeni ile yıpranan ve tıkanan hava filtreleriniz, aracınızda ihtiyaç duyulan oksijen salınımın yapılmasına engel olacaktır. Bu nedenle aracınızın hava filtrelerini temizlemeniz ve gerekli durumlarda değiştirmeniz gerekmektedir. Dilerseniz temizleyici sprey yardımı ile filtrenizi ıslattıktan sonra akan kirli suyu durulayarak temizleyebilirsiniz. Temizleme sonrasında ise yağlama spreyi ile hava filtresini yağlamanız yeterli olacaktır.

Motor Yağı Önemli

Aracınızın motor yağını değiştirmeyi unutmayın! Motor yağınız aracınızın bakımı için önemli noktalardan biridir. Motor yağı sayesinde araç motorundaki sürtünmeyi azaltacağı için araç motorunuzun daha iyi çalışmasını sağlayacaktır. Bahar ile birlikte aracınızın motor yağı daha çabuk ısınacağından motor yağınızı değiştirmeniz ve motor yağı ölçümlerini ihmal etmemeniz oldukça büyük önem taşımaktadır.

Fren Hidroliği

Güvenli yolculuk açısından bahar bakımınızda fren hidroliğinizin yağını değiştirmeniz gerekmektedir. Sıcak havalar hidrolik yağında kaynamaya sebep olabilir ve fren hortumlarında olabilecek kaçaklar hidrolikte azalmaya neden olabilir. Ayrıca eğer direksiyonunuzda sertleşme varsa bu hidrolik yağınızın eksildiğinin göstergesi olabilir. Bu durumda da mutlaka hidrolik yağı değişimini yapmanız gerekmektedir.

Cam Silecekleri

Kış mevsimi boyunca sert hava koşullarında yıpranan cam sileceklerinizi mutlaka temizlemeli ve eğer aşırı bir yıpranma varsa mutlaka değiştirmelisiniz. Aksi halde yıpranan silecekler ön camınızda leke ve çizilmelere neden olabilir.

Klima

Sıcak havalarda sürüş performansınızı etkileyen unsurlardan biri de klimadır. bu nedenle bahar bakımınızda klimanızı da mutlaka bakımdan geçirmeniz gerekmektedir. Polen filtreniz değiştirilmeli ve klima gazı yenilenmelidir.

Kış boyunca tuzlu yollarla temas eden araç alt kısmında paslanma riski oluşabilir. Benzer şekilde aracınızın fren sistemi de tuzlu yollardan olumsuz yönde etkilenebilir.Yine ani hava değişimlerine bağlı olarak dış yüzeyde oluşabilecek boya hasarları da meydana gelebilir. Bu nedenle aracınızın bahar bakımını yaparken arabanın altının iyice temizlenmesi ve dış yüzey için cila uygulanması da faydalı olacaktır.

Araç Kiralamak Avantajlı mı?
2017'nin İlk 3 Ayında Otomobil Satışları %7 Düştü
Araç Kiralamak Avantajlı mı?
2017'nin İlk 3 Ayında Otomobil Satışları %7 Düştü