Akü nedir? Bakımı nasıl yapılır?
20/12/2016, 00:00
Akü nedir? Bakımı nasıl yapılır?

Akü; kimyasal anlamda enerji depolayan ve gerektiğinde bu kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren cihazdır. Aküler, elektro kimyasal hücrelerden oluşmaktadır. Bu hücrelerin her birinde bir pozitif, bir negatif elektrot ve ayıraç mevcuttur. Peki, akü bakımı neleri içerir, akü bakımında nelere dikkat edilmelidir? sorularının yanıtını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Akülerde, enerjiyi depolamak için faklı materyaller kullanılabilir ve aküler genellikle, o akünün yapısında aktif olarak kullanılan nikel/kadmiyum – nikel/demir gibi materyallerle tanımlanırlar. Bir diğer akü tipi ise kullanılan materyal ve elektrolit tipine göre adlandırılan akülerdir.

Günümüzde tam kapalı sistem akülerin kullanımı yaygındır. Akünüz ister açık istem ister kapalı sistem akü olsun, beli periyotlarla kontrol edilmelidir. Akünün kontrol periyotları, kullanım koşullarına göre farklılık göstermekle birlikte minimum 6 ayda bir kontrolden geçmesi gerekir. Eğer ticari araç kullanıyorsanız aracınızın aküsünü 3 ayda bir kontrol ettirmeniz önerilir.


Akü kutup başlarında oksitlenme olup olmadığını kontrol edin

Aküde ilk kontrol edilecek nokta akü kutup başı bölgesidir. Eğer kutup başında oksitlenme varsa sıcak su yardımıyla kutup başları temizlenmelidir. Oksitli bir şekilde kullanıma devam edilirse kutup başında erime ve enerji iletiminde problemlerden dolayı akü veya araç arıza yapabilir.

Belli aralıklarla akü sabitleme aparatını kontrol edin

Akü sabitleme aparatının sıkı olmasına özen gösterin. Özellikle de ağır vasıta ve traktör grubunda araç kullanıyorsanız, sabitlemelerde gevşeme, çıkma gibi durumlar söz konusu ise kutup başlarında erime, kutuda deformasyon akülerde aşırı sallanma, vibrasyon kaynaklı ızgaralardaki aktif madde dökülmesinden dolayı performans kaybı meydana gelebilir.

Açık sistem akü kullanıyorsanız hücrelerdeki elektrolit seviyesini kontrol etmeyi ihmal etmeyin

Aracınızda yer alan akü eğer açık sistem ise bu durumda mutlaka hücrelerdeki elektrolit seviyesi ve yoğunluk değerlerini kontrol etmeniz gerekir. Seviye plakaların bir parmak üstünde olacak şekilde ayarlanmalıdır. Eksilme varsa sadece saf su eklenmelidir. Akü içerisindeki hücreyi çok aşırı doldurma durumunda araçta yaşanabilecek bir sarsıntı esnasında hücre içindeki sıvının dışarı çıkma olasılığından dolayı araçtaki kablo veya bağlantı noktaları zarar görebilir. Bu nedenle gereğinden fazla doldurmamaya özen gösterin.

Kapalı sistem akü kullanıyorsanız voltaj değerlerini kontrol etmeniz gerekir

Kapalı sistem akülerde yoğunluk değerlerinin ölçülmesi mümkün olmadığından, akünün voltaj değerlerini ölçerek, akünün doluluğu hakkında fikir sahibi olmanız gerekir. Eğer voltaj değeri 12.4 voltun altında ise aynı şekilde aküye mutlaka redresör şarjı yapılmalıdır. Eğer akü araç üzerinde şarja maruz kalmışsa anlık olarak voltaj değeri yüksek bir değer gösterebilir. Yapılması gereken ya akünün belli bir süre dinlendirilip ölçümün yapılması yada araçtaki fark aydınlatmanın 5 dakika süreyle açılıp, biraz akü dinlendikten sonra ölçülmesidir.

Akü kontrolü sırasında dikkat etmeniz gerekenler;

  • Su seviyesi hiç bir zaman plaka seviyesinin altına düşmemelidir.
  • Yaz aylarında su daha sık azalacağından kontrolleri sıklaştırmakta fayda vardır.
  • Akü kısa devreden korunmalı, üzerlerinde metal bir şey unutulmamalı.
  • Ani sıcaklık, soğuk ve ateş tehlikelidir. Patlama olabilir.
  • Sarsıntılardan etkilenmemeli, sabitlenme yapılmalı.
  • Akü gözlerindeki tapaların havalandırma delikleri açık olmalı.
  • Kutup başları, oksitten korunmaları için gres veya vazelin ile kaplanmalıdır.
  • Yağ ve yakıtın bulaşmamasına dikkat edilmeli.
  • Akü bağlanırken önce pozitif (+), sonra negatif (-) ucu takılır. Sökerken ise bu işlemin tersi yapılmalıdır.
  • Su ilave edilirken akü üzerinde bulunan seviyelere dikkat ediniz.
  • Dolu (asidi veya suyu olan) aküyü şarjsız bırakmamaya özen gösteriniz.

Yeni blog yazılarımızdan, Rentiva.com avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

https://www.facebook.com/rentivacom/

https://www.instagram.com/rentivacom

Kış Lastiği Hakkında Mutlaka Bilinmesi Gerekenler
Araba Kiralayarak Yapabilecekleriniz Nelerdir?
Kış Lastiği Hakkında Mutlaka Bilinmesi Gerekenler
Araba Kiralayarak Yapabilecekleriniz Nelerdir?